Inwisselbaar

Gepubliceerd op 15 augustus 2022 om 15:47

Het is wonderlijk hoe we in deze wereld kunnen denken dat mensen inwisselbaar zijn. Dat het blijkbaar niet uit maakt wie je bent. Nadat de relatie is beëindigd, is daar ineens die andere man of vrouw. Voor jou zo een ander…

Maar ook andersom: dat er vanuit wordt gegaan dat je met alles en iedereen genoegen moet nemen. Met name in de hulpverlening zie ik dat: mensen zouden inwisselbaar (moeten) zijn. Er worden methodieken gebracht die eenduidig uitgevoerd zouden moeten worden en hier zou de ander wel op moeten varen. En wie jij daar verder in bent, doet er niet toe of liever: onder het mom van professionaliteit moet dat op de achtergrond worden geschoven, vindt ‘men’….

Het gevoel van inwisselbaar zijn, geeft heel veel onzekerheid en onverschilligheid. Immers als ik inwisselbaar ben, waarom mijn best doen voor die ander? Waarom heb ik überhaupt mijn best gedaan? Het brengt gevoelens mee van teleurstelling en verdriet.

En het is zo NIET waar. Het is juist door wie jij bent dat de connectie met de ander wel of niet kan ontstaan. En vandaar uit kunnen mensen tot stappen komen die ze wellicht met een ander niet kunnen of willen maken. En dat geldt in alle relaties. Veilig voelen is hierin een belangrijke factor. In de relatie waarin jij en die ander zich veilig voelen, zichzelf kunnen en mogen zijn, ontstaat magie. Heling gevoed door de liefde die er is op zo’n plek. En nee, dat kan niet met alles en iedereen. En het is ook niet ‘maakbaar’. Maakbaar in de zin dat als je maar je best doet dan…. Het vraagt vooral oprechtheid en eerlijkheid, en de pijn te voelen die eronder ligt: je zou het graag zo anders willen…

Hoe fijn zou het zijn, dat toe te geven. En dat ook niet linken aan wel of niet professioneel; of aan het feit dat iemand wel of niet van je zou houden als daar ook ander mensen belangrijk zijn/worden voor die persoon.

Jij, als mens, bent per definitie uniek en onvervangbaar in wie je bent. En ook elke creatie die je daarin maakt met de ander is uniek. En voor beide is het steeds weer afstemmen of dat wat jullie creëren werkzaam is voor beide partijen en als dat niet (meer) zo is, weer verder durven gaan op je pad en de vorm te kiezen die wel passend is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.